Oblicz pochodną
Adi: y=ln3(3+2x)
1 cze 22:25
Basia:
([f(x)]n)'= n*[f(x)]n−1*f'(x)
czyli
y'=3ln2(3+2x)*[ ln(3+2x) ]'
spróbuj dokończyć
1 cze 22:33
Adi: y=3ln2(3+2x)*1/(3+2x)
1 cze 22:48
Adi: czy moze jednak tak 3ln2*1/(3+2x)*(3+2x)'
y=3ln2*1/(3+2x)*2
y=6ln2/(3+2x)
1 cze 23:04
Basia:
| | 1 | |
y' ( nie y) =3ln2(3+2x)* |
| *(3+2x)' = |
| | 3+2x | |
1 cze 23:20
Adi: Dziękuje za pomoc
1 cze 23:29
Basia:
Już było prawie dobrze;
Zapominasz tylko ciągle o pochodnej funkcji wewnętrznej
Zwróć na to uwagę, bo inaczej kiepsko będzie
Pozdrawiam
1 cze 23:36