ostrosłupy pola
jacek : mam prosbe , mam zadanie
Oblicz pole podtawy i pole powierzchnii bocznej ostrosłupa sześciokątnego prawidłowego ktorego
krawedz podstawy ma 10 cm a boczna krawedz 13 cm
błamgam pomozcie
1 cze 22:02
Hennet: To całkiem proste zadanie. Pole podstawy to inaczej 6 trójkątów równobocznych, których pola
obliczasz ze wzrou P=1/2*a*a√3/2 gdzie a to podstawa. Mnożysz to razy 6 i masz pole
podstawy. Pole powierzchni bocznej to po prostu 6 prostokątów o wymiarach 10*13 czyli 130. I
tyle wystarczy że zapiszesz i policzysz
1 cze 22:37
Eta:

z tw. Pitagorasa w ΔAOW wylicz
H
| | 10√3 | |
w Δ OEW IOEI= hΔrównobocznego = |
| = 5√3
|
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔOEW wyznacz h
b
| | a2√3 | |
PP= 6*PΔrównobocznego w podstawie = 6* |
| =........
|
| | 4 | |
P
b= 6*P{ΔCDW)= 6*
12*a*h
b=.........
1 cze 22:40
Basia:
to jest ostrosłup; ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o podstawie a=10
o ramionach b=13
z tw.Pitagorasa trzeba policzyć hb czyli wysokość ściany bocznej
Pb = 6*12*a*hb =3a*hb
1 cze 22:41
Basia:
A już Eta poprawiła.
Witaj Eto !
1 cze 22:42
Eta:
Witaj
Basiu !
Umknęło mi, że dane są krawędzie boczne ....... zmęczona już jestem
1 cze 22:46