matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
seboo:
Zbadaj, czy ciag jest ciagiem arytmetycznym... an=6n−2 an
+
1
−an= 6n+4−6n−2=−2 <−−− Dobrze? an=8n+3 an
+
1
−an=8n+11−8n+3=14 <−−−− Dobrze? Wychodzi, ze obydwa sa. A jak zrobic w przypadku, gdzy sie ma: a
n
=n
2
+n+2 i a
n
=n
2
+n+1
1 cze 21:03
;p:
zle
1 cze 21:17
;p:
an+1−an=6
1 cze 21:17
;p:
an+1−an=8
1 cze 21:18
;p:
an=n
2
+n+2 an+1−an=(n+1)
2
+(n+1)+2−n
2
−n−2
1 cze 21:19
;p:
czyli n
2
+2n+1+n+1+2−n
2
−n−2
1 cze 21:19
;p:
czyli 2n+2
1 cze 21:20