matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
seboo:
Ciag geometryczny... a1=5 , q=2 . Ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy zsumowac, aby otrzymac 5115?
1 cze 20:53
eggman:
5115 = 5 * 1−2
n
/ −1 |
−1) −5115= −5* 1−2
n
| : (−5) 1023= −1+2
n
1024 = 2
n
n = 10
1 cze 21:26