A: Do akwarium wlano 120 litrów wody, napełniając 75 % jego pojemności. Oblicz, ile metrów
kwadratowych szkła zużyto na wykonanie tego akwarium, wiedząc, że jego wysokość ma 50
cm, a długość jest dwa razy większa od szerokości.
15 gru 15:27
xpt: obliczcaszobjętość akwarium
120 dm3 = 75%
V dm3 = 100%
V= (120dm3 * 100 %) / 75% = 160 dm3
Teraz już znasz objętość akwarium.
wzór na objętość to:
V= abc
a = 50 cm = 5 dm ;a - wysokość akwarium
b = 2c ;b - długość, c - szerokość akwarium
160 dm3 = 5 dm * 2c * c
160 dm3 = 10 dm * c2
Musisz obliczyć c, zamienić na metry i obliczyć pole powierzchni akwarium (takie samo jak
pole powierzchni prostopadłościanu o krawędziach długości a, b, c *).
* Pod warunkiem, że akwarium ma górę również oszkloną, a jeśli nie to nie liczysz 2 razy
pola podstawy prostopadłoscianu.
15 gru 18:02
E: dalej nie wiem jak to zrlbic
15 gru 18:34