matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Martyna:
tg 45' − 2tg45' + 2 sin30' + 3tg60' = Oblicz wartość wyrażenia
Wynik to 3
√
3
.
1 cze 20:29
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
1 cze 20:30
Amaz:
no co tutaj trzeba wiedzieć?
1
wystarczy wiedzieć, że tg45
o
=1 sin30
o
=
, tg60
o
=
√
3
, spróbuj pomyśleć sama jak to
2
zrobić
1 cze 20:31
Eta:
1 −2*1 +2*
1
2
+3*
√
3
= ............ wstydź się
1 cze 20:32
Martyna:
Mi nie wyszło bo źle podstawiłam tg 60'
1 cze 20:38
Eta:
1 cze 20:39