L(t)=a *b^t
Asio: liczba mieszkańców miasta wyraża się wzorem L(t)=a *bt
gdzie t jest liczbą lat które upłynęły od 2000 roku. wiedząc ze w roku 2000 miasto
zamieszkiwało 2 mln ludzi a w roku 2003−2662 tyś.
znajdz a i b oraz oblicz po ilu latach w mieście bedzie mieszkać 4 mln ludzi
1 cze 20:09
Basia:
L(0)=2 000 tys.
L(3)=2 662 tys.
L(0)=a*b
0=a
a=2000 tys.
L(3)=a*b
3
a*b
3=2662
2000*b
3=2662
b
3=
26622000=
13311000
b=
3√13311000=
1110=1,1
F(t)=2000*(1,1)
t
pytamy kiedy F(t)=4000
2000*(1,1)
t=4000
(1,1)
t=2 /log
1,1
| | log2 | |
t = log1,12 = |
| |
| | log1,1 | |
log1,1 i log2 z tablic albo kalkulatora
1 cze 23:34