ciagi
seboo: Zbadaj, czy ciag an=5n+2 jest ciągiem geometrycznym
w moich obliczeniach wychodzi q= 3,5, a wiec jest geom.
1 cze 20:07
Eta:
to ciąg arytmetyczny o róznicy r= 5
an: 7, 12, 17,..........
1 cze 20:12
Amaz: niestety ten ciąg nie jest geometryczny
| 5n+7 | | 5n+2 | | 5 | | 5 | |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| 5n+2 | | 5n+2 | | 5n+2 | | 5n+2 | |
a to nie jest liczba stała, bo zależy ona od "n"
1 cze 20:12
1 cze 20:16
seboo: aa już wiem
1 cze 20:17
Amaz: | | 5n+7 | | 5n+2+5 | |
rozbiłem ułamek: |
| = |
| no bo 7=2+5 i teraz rozdzieliłem to na dwa |
| | 5n+2 | | 5n+2 | |
ułamki:
| 5n+2 | | 5 | | 5 | |
| + |
| =1+ |
| |
| 5n+2 | | 5n+2 | | 5n+2 | |
1 cze 20:19
seboo: a jezeli bym mial takie samo polecenie ale a
n=3*4
n
1 cze 20:24
Amaz:
no to wtedy:
| 3*4n+1 | |
| =... no już chyba powinieneś wiedzieć?  |
| 3*4n | |
1 cze 20:26
Jack: to tak samo dzielisz an+1/an i wychodzi Ci iloraz równy 4, czyli niezależny od "n", czyli
ciąg jest geometryczny.
1 cze 20:26
Jack: ups... chyba spaliłem dowcip − przepraszam
1 cze 20:27
seboo: jednak nie ogarniam
1 cze 20:32
Amaz: | | an+1 | |
No jak się wykazuje, że ciąg jest geometryczny? Robisz coś takiego: |
| =q i ma Ci |
| | an | |
wyjść "q", które jest liczbą stałą niezależną od "n". Co to znaczy, że liczba jest zależna od
"n"?
Przykład takiej liczby: 2n
Wtedy dla n=1 mamy 2
dla n=2 mamy 4 i tak dalej
A gdy liczba jest stala? Niezależna od "n"?
Niech ta liczba wynośi np 3
Wtedy dla n=1 i tak bedzie 3, nawet dla n=10000 bedzie 3, bo liczba stała jest niezależna od
"n".
Dzieląc wyraz a
n+1 przez a
n chcemy dostać liczbę stałą, wtedy ciąg jest geometryczny
1 cze 20:37
Eta:
| | an+1 | | 3*4n+1 | | 3*4n*41 | |
q= |
| = |
| = |
| =( skracasz 3*4n )
|
| | an | | 3*4n | | 3*4n | |
to q=4 −−− nie jest zależne od "n"
zatem ciąg a
n jest geometryczny
1 cze 20:38
seboo: dziekuje
1 cze 20:41