matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
seboo:
Zbadaj, czy ciag a
n
=4
2n+1
jest ciągiem geometrycznym
1 cze 19:56
Godzio:
a
n+1
= 4
2n + 3
a
n+1
4
2n + 3
=
= 4
2n+3 − (2n+1)
= 4
2
= 16 − stałe więc jest
a
n
4
2n+1
to ciąg geometryczny
1 cze 19:58
Amaz:
a
n+1
4
2n+3
=
=16, a to jest liczba stała zatem jest to ciąg geometr
a
n
4
2n+1
1 cze 19:59