Pomocy
Stachu_wwy: Różnica długosci przekatnych rombu jest równa 2 cm. wiedząc ze obwód rombu ma 40 cm, oblicz
długosc przekątnych rabu
1 cze 19:54
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
{ ( |
| e)2 + ( |
| f)2 = a2 |
| | 2 | | 2 | |
{ 4a = 40
{ e − f = 2
3 niewiadome 3 równania idealnie
1 cze 19:55
Stachu_wwy: Możesz mi to dokładniej rozpisać Bo nadal mi nic nie wychodzi same takie nie wymierne liczby
1 cze 20:10
Stachu_wwy: Prosze
1 cze 21:00
Eta:
e= √199−1 f= √199+1
1 cze 21:33
Eta:
f−e= 2 ( bo f −− dł. dłuższej przekątnej
e −−− dł. krótszej ( tak, zwykle oznaczamy)
1 cze 21:36
Eta:
e,f >0
a=10
f= 2+e
f2+e2= 4a2= 400
2e2+4e−396=0
e2+2e−198=0 Δ= 796 √Δ= 2√199
e= √199−1 lub e= −1−√199 −−−−odrzucamy
to f= e+2=√199+1
1 cze 21:43
Stachu_wwy: Eta gdyby nie ty to byśmy zginęli wszyscy
1 cze 21:56