Naszkicuj wykres funkcji
POMOCY: Naszkicuj wykres funkcji
y=−|x2+2|+|x2−4|
1 cze 19:27
Godzio: No to leciem
1 cze 19:30
Godzio:

x
2 + 2 > 0 dla x ∊ R
y = − | x
2 + 2 | + | x
2 − 4 | = −(x
2 + 2) + |x
2 − 4| = − x
2 − 2 + | x
2 − 4 |
| x
2 − 4 | = x
2 − 4 jeśli x
2 − 4 ≥ 0
x
2 − 4 ≥ 0
x ∊ (−
∞,−2>∪<2,
∞)
y = −x
2 − 2 + x
2 − 4 = − 6
|x
2 − 4| = − x
2 + 4 jeśli x
2 − 4 < 0
x
2 − 4 < 0
x∊(−2,2)
y = − x
2 − 2 − x
2 + 4 = − 2x
2 + 2
f(−2) = −8 + 2 = −6
f(2) = −8 + 2 = −6
f(0) = 2
{− 6 dla x ∊ (−
∞,−2>∪<2,
∞)
f(x) = {
{− 2x
2 + 2 x∊(−2,2)
1 cze 19:39