wykaż że
Pająk: wykaz ze liczba 266 − 156 jest podzielna przez 19
1 cze 19:24
Pająk: pomyliłam się 23
6 − 15
6
1 cze 19:25
Godzio:
(232)3 − (152)3 = (232 − 152)( ... ) = (23−15)(23+15)( ... ) = 8 * 38( ... ) = 19 * 8 *
2( ... )
... − ze wzoru skróconego mnożenia dalsza część a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
1 cze 19:29
Eta:
a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
236= (232)3 156= (152)3
(232)3− (152)3= (232−152)( 254+252*152+154)
w pierwszym nawiasie ( 529−225)= 304= 19*16
czyli liczba 236− 156
jest podzielna przez 19
1 cze 19:35
Pająk: a jak mam 1018 − 998?
1 cze 19:37
Pająk: chyba mogę to rozpisać jako (1012)4 −( 992)4 ale nie znam wzoru na 4
1 cze 19:40
Eta:
a4−b4= ( a2−b2)(a2+b2)= ( a−b)(a+b) (a2+b2)
1 cze 19:43
Godzio: jak nie znasz to możesz sobie po kolei rozpisywać do 2 potęgi

101
4)
2 − 99
4)
2 = (101
4 − 99
4)(101
4 + 99
4) = (101
2 − 99
2)(101
2+99
2)(101
4+99
4) =
(101 − 99)(101 + 99)(101
2+99
2)(101
4+99
4) = 2 * 200(101
2+99
2)(101
4+99
4)
i zależy przez co musiałaś udowodnić
a ten wzór można ogólnie rozpisać tak:
a
n − b
n = (a − b)(a
n−1 + a
n−2b + a
n−3b
2 + ... + a
2b
n−3 + ab
n−2 + b
n−1)
a tym wypadku
a
4 − b
4 = (a−b)(a
3 + a
2b + ab
2 + b
3)
1 cze 19:43
Pająk: z tym 101* − 998 to może być (1012) − (992) (1016 + 1012*992 + 996)?= (101 −
99)(101+99) (1016 + 1012*992 + 996)= 400 * ten duży nawias?
1 cze 19:45
Godzio:
1 cze 19:46
Eta:
1 cze 19:48
Pająk: dzięki

a te 2 przy 99 i 101 w dużym nawiasie to jest dobrze? bo nie jestem pewna
1 cze 19:48
Pająk:
1 cze 19:49
Pająk: jeszcze tylko jedno pytanie: jak mam liczbe nieparzystą jak np. 11 to co sie robi z taka
liczbą? jest to liczba piewrsza i nie ma dzielników oprócz 1 i samej siebie.
1 cze 19:51
Godzio: a co ma się np. robić

?
1 cze 19:56
Pająk: no nie wiem, ale nie można 'rozbić' tego na 2 * coś. chyba, że można ale to do mnie nie dociera
1 cze 20:02
Pająk: o już wiem
1 cze 20:06
Godzio: ale nie za bardzo wiem o co Ci chodzi to tyczy się zadania czy czego ?
1 cze 20:06
Pająk: chodzilo mi np. 29
11−3
11
1 cze 20:07
Pająk: * 2911 − 311
1 cze 20:08
Godzio: zapewne masz udowodnić że dzieli się przez 26 lub 13 ?
1 cze 20:09
Godzio:
2911 − 311 = (29 − 3)(2910 + 299*3 + 298*32 + ... + 292*38 + 29*39 + 310) =
26 * (2910 + 299*3 + 298*32 + ... + 292*38 + 29*39 + 310) =
13 * 2 * (2910 + 299*3 + 298*32 + ... + 292*38 + 29*39 + 310) ten wzór co wyżej
podałem
1 cze 20:11
Pająk: dzięki
1 cze 20:13