Anna: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta przechodząca przez punkt
A=(-2,3) i która dla argumentów mniejszych od 2 przyjmuje wartości dodatnie a dla
argumentów większych od 2 przyjmuje wartosci ujemnne.
15 gru 15:07
Mycha: y=ax+b
f(-2)=3
f(2)=0
0=2a+b
3=-2a+b
rozwiaz uklad rownan i masz
15 gru 15:24
Anna: Dlaczego f(2)=0 bo nie bardzo wiem?
15 gru 15:32
Mycha: bo dla argumentów mniejszych od 2 przyjmuje wartości dodatnie a dla
argumentów większych od 2 przyjmuje wartosci ujemnne, wiec dla x=2 musi byc rowna 0. To
jest miejsce w ktorym funkcja zmienia sie z dodatniej na ujemna badz ujemnej na
dodatnia. Musi byc rowna 0 (chyba ze dziedzina wyklucza ten argument, co tu akurat nie
zachodzi)
15 gru 16:12