a)Oblicz pierwszy wyraz i różnice b) Oblicz sumę 50 początkowych wyrazów.
Łukasz: a6=10 i a10=22
1 cze 18:41
Godzio:
a10 − a6 = 4r
22 − 10 = 4r
12 = 4r
r = 3
a6 = a1 + 5r
10 = a1 + 15
a1 = −5
1 cze 18:43
Tomek.Noah:
a
1+5r=10
a
1+9r=22
−4r=−12
r=3
a
1=−5
1 cze 18:44
Godzio: zapomniałbym

a
50 = a
1 + 40r = −5 + 120 = 115
| | a1 + a50 | |
S50 = |
| * 50 = (−5 + 115)*25 = 2750 |
| | 2 | |
1 cze 18:45
Godzio:
a50 = a1 + 49r = 142
S50 = ... = 3475 coś mi się pomyliło
1 cze 18:46
Godzio:
= 34
25
1 cze 18:49
Łukasz: Z moich obliczeń wynika, że a50 wynosi 132
Czyli S50 wynosi 3175
Czyżbym się mylił?
1 cze 19:39
Godzio:
a50 = a1 + 49 = −5 + 49 * 3 = −5 + 147 = 142
1 cze 19:40
Łukasz: Wszystko się zgadza

Dzieki Godzio
1 cze 19:42