tgα=sinαcosα
No i robiąc np. α = 30°
Więc:
tgα=12 : √3/2 ( sorry, ale mysle juz od ponad 1H nad symbolami(tym kodowaniem tu
) i
szkoda troche na to czasu
tgα = √3 a w funkcjach tryg, tgaα(bo to jest alfa, czyli jednakowa wartośc) wynosi √3/3,
wieć jak to jest. BO jak chodzi o ctgα, t go właśnie obliczyłem
I ktos wie jeszcze, gdzie na tej stornie ejst np. ile wynosi sin18°
| 1 | ||
sin30= | ||
| 2 |
| √3 | ||
cos30= | ||
| 2 |
| 1 | 2 | 1 | √3 | |||||
tg30 = | * | = | = | |||||
| 2 | √3 | √3 | 3 |
| ||||||||
tg30o= | ||||||||
|
| ||||||||
tg30o= | ||||||||
|
| 1 | √3 | |||
tg30o= | = | |||
| √3 | 3 |
.
Basiu, ale jak masz:
tg30 = 1/ √3, to jak to się może równać √3/3
TO mnie tylko zaciekawia, bo sam doszedlem do tego, ze wychodzi 1/√3, ale skąd sie bierze
√3/3?
| 1 | 1 | √3 | √3 | √3 | |||||
= | * | = | = | ||||||
| √3 | √3 | √3 | √9 | 3 |