Naszkicuj wykres funkcji
POMOCY: Naszkicuj wykres funkcji
y=|x2−2|−|x2−1|
1 cze 18:00
Godzio:
Pomogę

, tylko bądź cierpliwy/a
1 cze 18:01
POMOCY: Dzięki
1 cze 18:10
Godzio:

y = |x
2 − 2| − |x
2 − 1|
−−−−−−− −
√2 −−−−−−−− −1 −−−−−−−−− 1 −−−−−−−−−−
√2 −−−−−−−−−−−−
1
o x ∊ (−
∞,−
√2>
y = x
2 − 2 − (x
2 − 1) = x
2 − 2 − x
2 + 1 = −1
2
o x ∊(−
√2,−1>
y = −x
2 + 2 − ( x
2 − 1) = −2x
2 + 1
3
o x ∊ (−1,1)
y = − x
2 + 2 − (−x
2 + 1) = −x
2 + 2 + x
2 − 1 = 1
4
o x ∊ <1,
√2)
y = − x
2 + 2 − (x
2 −1) = −2x
2 + 1
5
o x ∊ <
√2,
∞)
y = x
2 − 2 − (x
2 − 1) = − 1
{ −1 dla x ∊ (−
∞,−
√2>∪ <
√2,
∞)
f(x) = {−2x
2 + 1 dla x ∊ (−
√2,−1>∪<1,
√2)
{ 1 dla x ∊ (−1,1)
Sprawdź czy wszystko się zgadza
1 cze 18:27
POMOCY: Chyba powinno być w 2o i 4o −2x2+3
1 cze 18:36
Godzio: rzeczywiście

wtedy te kropki na wykresie się pokryją

popraw sobie i bedzie ok
1 cze 18:39
Eta:
1 cze 18:43
POMOCY: A jak obliczyłeś wierzchołki i punkty skrajne 2o i 4o, bo moje coś się nie pokrywają
1 cze 18:49
Godzio:
f(−√2) = −2 * (−√2)2 + 3 = −2 * 2 + 3 = −4 + 3 = −1
f(√2) = −1
f(−1) = −2 * 1 + 3 = 1
f(1) = 1
1 cze 18:51
POMOCY: A wierzchołki jak obliczyłeś, bo ja mam 2 takie same, a tak nie powinno być?
1 cze 18:56
Godzio: ale jakie wierzchołki ?
1 cze 18:57
POMOCY: Przepraszam, nie chodziło mi o wierzchołki, ale o miejsca zerowe tych 2 funkcji obliczane za
pomocą delty.
1 cze 19:06
POMOCY: Rozumiesz o co mi chodzi, czy nie?
1 cze 19:09
POMOCY: To nie jest funkcja liniowa, więc wierzchołki paraboli trzeba obliczyć
1 cze 19:14
Godzio: po co z delty

0 = −2x
2 + 3
−3 = −2x
2
| | √6 | | √6 | |
x = |
| v x = − |
| − dokładnie nie zaznaczysz tego na osi ale w przybliżeniu |
| | 2 | | 2 | |
się da
1 cze 19:14
POMOCY: Dzięki, że ze mną wytrzymałeś
1 cze 19:24
Godzio:
1 cze 19:24