:((((
complicated: Zbadaj monotoniczność ciągu an.
a)
an=(5+10+15+....+5n)/(n+3)
b)
an=(3+6+9+...+3n)/(n+5)
1 cze 06:25
robinka: a)
| | 5n | | 5n | | 5n | |
an= |
| =limn−>∞ |
| = limn−>∞ |
| =5 |
| | n+3 | | n+3 | | n(1+3n) | |
b)analogicznie
wynik 3
1 cze 14:33
complicated: Dziękiować Ci
1 cze 15:21
complicated: A jeszcze mi to b wytlumaczysz, bo nie za bardzo jarze. WIem, ze podstawic tqk samo, ja k
ugóry, nie?
1 cze 15:22
Jack: sprawdziałaś granicę ale przecież ciag nie musi być monotoniczny zeby osiagać granicę równą 5.
Wg mnie trzeba by jednak policzyć an+1−an i pokaząć ze dla kazdego n jest <0 (albo >0).
1 cze 18:42
Basia:
robinka na miłość boską, coś Ty wymyśliła ?
przede wszystkim
licznik = 5+10+15+...+5n jest n−tą sumą częściową ciągu arytmetycznego
c
n=5n (c
1=5 r=5)
| | 5+5n | | 5n(n+1) | |
5+10+15+.............+5n = |
| *n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5n(n+1) | | 5n(n+1) | |
an = |
| = |
| = |
| | 2(n+3) | | 2n(1+3n) | |
| 5n+5 | | 5*(+∞)+5 | |
| → |
| =+∞ |
| 2+6n | | 2+0 | |
1 cze 18:57
Jack: ekhm... pytanie jest o monotoniczność...
1 cze 19:01
Basia:
complicated przy pomocy nawiasów wyraźnie napisał, że
1 cze 19:03
Basia:
no to co za różnica ?
liczysz tak samo i dostajesz
i badasz
a
n+1−a
n
1 cze 19:06
michalek: No tak, ale na szczęście nauczyciel nie sprawdzał zadania, lecz musze je sobie uzupełnic
1 cze 19:08
Jack: ok, właśnie o to mi chodziło. Po prostu wkradły się jakieś niepotrzebne granice. Rozumem że
chciałaś wyjaśnić że zostały źle policzone ale dla
complicated istotniejsza jest zapewne
własciwa odpowiedź na polecenie.
1 cze 19:10
1 cze 19:14