shakira: Dziendobry

:( bardzo prosze o pomc w rozwiazaniu zadania, bo jestem cieka z matmy..
Oblicz miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego, w którym:
a)jedna z przyprostokątnych ma dlugosc 8, a przeciwprostokatna-dlugosc 10,
b) przyprostokatne maja dlugosc 9 i 10.
gaga:
Korzystamy z funkcji trygonom. kąta ostrego
Narysuj ten trójkąt i oznacz kąt przy wierzchołku A jako α
przy B jako β
ponieważ trójkąt jest prostokatny to α + β = 90
o
czyli wystarczy obliczyć np; α ,bo β obliczysz
odejmując od β=90
o - α
oznaczmy
a= 8 c = 10 a --- przypr. naprzeciw kąta α
b --- przypr. przy kącie α
c ----- przeciwprostokątna tak oznacz na rysunku ok?
czyli
trzeba obliczyć dł. b z tw. Pitagorasa
c
2= a
2 +b
2
czyli b
2= c
2 - a
2 czyli b
2 = 100 - 64 = 36
czyli b= 6
teraz sinα= a/c czyli sinα= 8/10 = 0,8000
odczytaj z tablic sinusów kąt α ≈ 53
o
to już wiesz ,że β= 90
o - 53
o= 37
o
2/ spróbuj sama bardzo podobnie ok