adi: x2>6x
15 gru 14:23
Mycha: x2-6x>0
x(x-6)>0
x=0 lub x=6
narysuj ta parabole i odczytaj z wykresu, czyli x∈(-∞;0)u(6;∞)
15 gru 14:25
adi: Przedstaw w postaci iloczynowej f(x)=2x2-5x+2
15 gru 14:25
adi: Wielkie dzięki
15 gru 14:26
Mycha: wylicz pierwiastki i zapisz
nie sadze zeby to bylo cos trudnego

wzor na postac iloczynowa:
a(x-x
1)(x-x
2)
gdzie x
1 i x
2 sa pierwiastkami.
napisz, ja Ci sprawdze
15 gru 14:30
adi: Wyznacz największą wartość funkcji f(x)=-x2+4x-2
15 gru 14:30
Dariusz: 2x2 - 5x + 2= (2x-1)(x-2)
15 gru 14:30
Mycha: Dariusz to nie jest postac iloczynowa
15 gru 14:31
Mycha: adi... Ty cos sie zastanawiasz nad tymi zadaniami zanim je wrzucisz czy po prostu nie
chce Ci sie rozwiazywac i myslec

15 gru 14:32
Dariusz: f(x)=-x2 + 4x - 2 Zauwaz, ze max bedzie wierzcholkiem bo parabola jest skierowana
ramionami w dol. Dalej ze wzoru na wierzcholek ktory chyba znasz..
15 gru 14:38
4t54e5t4et4: αβγδπΔΩ≤≥αβγδπΔ Ω∞≤≥∈⊂ ∫←→⇒⇔∑≈ ≠
15 gru 14:45
adi: (-5)2-4*2*2=25-16=√9=3
x1=-5-3/4=2
w2=-5+3/4=-2
15 gru 15:03
adi: i co dalej ?
15 gru 15:05
Mycha: we wzorze na x
1 i x
2 mamy
x
1=(-b-
√Δ)/2a
x
1=(-b+
√Δ)/2a
wiec przed 5 nie bedzie minusa
jak juz to wyliczysz to wstawiasz do wzoru
a(x-x
1)(x-x
2)
i gotowe
15 gru 15:09
adi: Ale ja już obliczyłem x1 = 2 x2=-2 źle czy dobrze?
15 gru 15:20
Mycha: zle bo napisales -5 a nie 5
ma byc:
x1=(5-3)/4=1/2
x2=(5+3)/4=2
15 gru 15:22
adi: dzięki
16 gru 09:20
adi: f(x)=-x2+4x-2=-x(x-2)2+2 dobrze
16 gru 09:22
łukasz słupik czasem mendowski ul widna 34: δ⊂πΔ∞x145=645452859+*5d5r
16 gru 11:26
łukasz słupik czasem mendowski ul widna 34: jestem łukasz i szukam mamy mieszkam w krakowie na ul widnej 43
16 gru 11:27
Mycha: widze ze chcesz to zamienic na postac kanoniczna

Mozna ale jest to niepotrzebne.
wystarczy ze skorzystasz ze wzorow na wierzcholek czyli W
x= -b/2a i W
y= -Δ/4a
a jezeli chciales to zamienic na postac kanoniczna to tez nie jest to niestety dobrze bo
wychodzi Ci funkcja 3 stopnia a tu jest kwadratowa
popatrz:
-x
2+4x-2=-(x
2-4x+2)=-(x
2-4x+4-2)=-((x-2)
2-2)= -(x-2)
2+2
mam nadzieje ze to tylko Twoja pomylka klawiaturowa ze tak powiem
16 gru 15:39
adi: Tak ten x przed nawiasem to pomyłka
17 gru 08:02
adi: 2(x-0,5)(x-2) dobrze
17 gru 08:28
adi: powierzchnia prostokątnej działki równa się 375m2.Oblicz wymiary tej działki wiedząc
że różnią się o 9 m
17 gru 08:32
Mycha: dobrze
znowu nie chce Ci sie myslec

pole prostokata P=a*b
a=b+0,9
(b+0,9)b=375
rozwiaz to i Ci wyjdzie
17 gru 10:05
adi: 2a+2(a+9)=375
375=2a+2a+18
375-18=4a/4
357=4a/4
a=89,25
b=98,25
jak?
17 gru 11:16
Mycha: adi

tak sie liczy obwod nie pole

popatrz na to co Ci napisalam
17 gru 12:15