mm4: Punkty C=(-1.2) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wierzchołki A i B leża na
prostej o rownaniu 2x - y + 4 +2√15 = 0 Oblicz współczędne wiedzchołków A i B tego
trójkata. Prosze o pomoc.
15 gru 09:38
Aneta: A = (x1, y1)
B = ( x2, y2)
i układasz układ równań ( 4 równania z 4 niewiadomymi x1, y1, x2, y2 )
1 równanie - wsp punktu A wpisz do równania prostej zamiast x i y
2 równanie - to samo tylko z współrzędnymi p-tu B
potem
3 równanieodległość A do B = odległość A do C
i
4 równanie odl A do B = odl B do C
chyba wyjdzie
policzę i ew podam wynik
15 gru 13:59