Mateusz89:
Kompletnie nie daje sobie rady z tymi zadaniami, czy mógł by ktoś pomóc?
1.Znajdź boki trójkąta prostokątnego wiedząc ze jeden z kątów ma miarę 60 stopni a promień okręgu wpisanego w trójkąt ma długość 4.
2.Oblicz pola weilokąta foremnego o boku a, jeśli wiesz, że liczba przekątnych tego wielokąta jest o 3 większa od liczby jego boków.
3.Na okręgu o promieniu r opisano trapez o kątach ostrych α i β. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
19 lut 19:38
Sitta:
W Δ prostokątnym o kątach 30
0 i 60
0 boki mają długość: a, a(3), 2a. Pole tego trójkąta

= a
2 √
3/2.
Podstaw do wzoru na r okręgu wpisanego w trójkąt: r = 2P/(a+ b +c)
20 lut 09:58
Sitta:
boki mają długość: a, a √3, 2a. Pole tego trójkąta P = a2 √3 /2.
20 lut 10:00
Robin:
dlaczego a2 , przecież pole to 1/2 a * h
czyli 1/2 a * √3a
20 lut 18:30
RObin:
dobra to samo napisałem
20 lut 18:31