patrol: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc że:
cos α = -4/5 i 180°<α<270°
Z góry dziękuje za odp.
14 gru 23:35
Aneta: α leży w III ćw
sin α liczysz z jedynki trygonometrycznej
sin kwadrat + cos kwadrat = jeden (wzór poszukaj sam

wychodzi sin α = 3/5 lub sin α = -3/5 bierzemy -3/5 bo III ćw
tg = sin/cos
więc tg α = 3/4
ctg = cos/sin
więc ctg α = 4/3
14 gru 23:41
deni:
sin2α + cos2α= 1
sinα= 1 -(-4/5)2 sin2α= 9/25 → sinα= 3/5 bo II ćw. układu.
tgα= sinα/cosα tgα=(3/5) *(-5/4)
tg α= -3/4 to ctgα= - 4/3 coś jeszcze ?
14 gru 23:46
deni:
Sorryy III ćw fakt

źle zerknęłam
czyli
sinα= - 3/5 to tgα= 3/4 ctgα= 4/3
14 gru 23:54
daria11: zad.1.Oblicz wartość pozostałych funkcji tygonometrycznych, gdy sin α = 45 , i α ∊ I ćw.
zad.2. Dany jest trapez prostokątny, którego kąt ostry ma miarę 30 stopni, dlugosci podstaw
wynosza 8 cm i 11 cm. oblicz pole tego trapezu.
zad.3. Dłuzsza przekatna rombu ma dlugosc 12 cm. Wiedząc , ze miara kata rozwartego rombu jest
rowna 120 stoni oblicz dlugosc boku rombu.
zad.4. Uzasadnij: (tg2 α + 1) razy cos2 α = 1
26 paź 18:02
daria11:
26 paź 18:15