Aneta: Oblicz granicę lim przy n→∞ ciągu an = n√5n + 3n + 2n
ponoć jakieś tw. op trzech ciągach
14 gru 22:43
xpt: Treści twierdznia nie pamiętam dokładnie, a że do notatek nie chce mi się zaglądać to
proponuję poszukać w internecie

Zadanie proponuję rozwiązać od środka (wychodzisz od tego równania przy którym taki
szeroki odstęp zostawiłem)
5=
n√5n≤
n√5n+3n+2n ≤
n√5n+5n+5n ≤
n√3* 5n = 5
n√3 =5
Dlaczego 5
n√3 =5
bo jeśli n→∞ to
n√3 → 1
Wszystko jasne, czy trzeba coś wyjaśnić ?
14 gru 23:02
Aneta: Dzięki serdeczne - mam jeszcze kilka w tym typie ale jakoś poradzę sobie - NIE CIERPIĘ
GRANIC

ps tw znalazłam
14 gru 23:04
xpt: Z chęcią mogę pomóc w rozwiązywaniu innych, bo w książce samemu mi się nie chce szukać
nigdy zadań a tutaj jak ktoś da to zawszemożna policzyć i dobry uczynek się zrobi
14 gru 23:06
Aneta: Dopiero dziś odkryłam tę stronkę - wzorki ok i forum zadankowe super-sprawa, a że sporo
ludzi prosi mnie o rozwiązanie zadanek to teraz tu częściej będę zaglądała - po wzorki a
czasem po pomoc
14 gru 23:11