altaeir: napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu
współrzędnych,jeśli:
a)A(2,1)
14 gru 21:47
Aneta: Styczny do obu osi to chyba musi mieć środek na prostej y = x
14 gru 23:43
Aneta: lub na prostej y = -x
jak coś policzę to dopiszę
14 gru 23:43
Aneta: środek o współrzędnych S=(a,b) promień r
z styczności do obu osi wynika że r = IaI
równanie okręgu: (x - a )2 + ( y - b )2 = r2
zamiast x podstawiam 2 zamiast y 1 (ze wsp punktu A)
1 przypadek a = b lub 2 przypadek a = -b
(2-a)2 + (1-a)2 = IaI2 (2-a)2 + (1+a)2 =
IaI2
robię z tego kwadratowe -
liczę deltę i mam delta = 16 liczę deltę i mam delta =-16 brak
rozwiązań
potem
a1 = 1
a2 = 5
czyli równanie okręgu
(x - 1 )2 + ( y -1 )2 = 1
lub
(x - 5 )2 + ( y - 5 )2 = 25
15 gru 00:14
Aneta: Poprzesuwało się

2 przypadek a = -b
delta = - 16 i brak rozwiązań
a z 1 przypadku mamy dwa rozwiązania
15 gru 00:15
gaga:
Równanie tego okregu w postaci
(x -a)2 + (y -b)2= r2 S(a,b)
A(2,1) należy do tego okręgu więc
(2-a )2 +(1-b)2= r2
będą dwa takie okregi
ponieważ styczny do obydwu osi to S należy do prostej y = x
czyli a=b i r2= a2 lub r2= b2 obojętne
czyli
4 -4a +a2 + 1 -2a +a2 = a2
a2 -6a +5=0 Δ=16 √Δ=4
a1= 5 lub a2=1 to b1=1 lub b2=5 to r1= 1 lub r+2=25
1/ okrag ma równanie
(x-1)2 + (y-1)2= 1
2/drugi analogicznie
(x-5)2 +(y-5)2= 25
15 gru 00:24
gaga:
Aneta

przypadku gdy a= -b nie ma
bo byłoby -a= -b <=> a=b tak

pozdrawiam
15 gru 00:27
Aneta: a = -b wzięło mi się z tego, że środek leży na y = -x
ale ze A (2,1) należy do tego okręgu więc wogóle tylko I ćw wchodzi w grę
jakby zmienić współrzędne punktu A to inaczej mogłoby być
15 gru 00:34
gaga:
I o to chodzi ,że tylko prostą y=x bierzemy pod uwagę
bo A(1,2) ok
15 gru 00:36
Aneta: tak, bo ogólnie jakby napisane było tylko
napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i
stycznego do obu osi układu
współrzędnych,
to może środek być na y=x lub na y=-x
a że nie przecina osi więc jak jeden z punktów okręgu (npA(2,1)) leży w I ćw to cały
okrąg w I ćw musi
jakby A miał wsp np (-2,1) czyli II ćw to trzeba by brać 2 przypadek czyli a = -b
15 gru 00:39
gaga: OK

! jest dobrze

obie wiemy o co chodzi
15 gru 00:42
gaga: Dobrej nocki życzę
15 gru 00:43
Aneta: i nawzajem - oj duzo tej nocki juz nie zostało
15 gru 00:50