matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc :)
aga:
rozwiąż równanie: |4−3|x+2||=5
29 maj 13:34
Godzio:
|4 − 3|x+2|| = 5 4 − 3|x+2| = 5 v 4 − 3|x+2| = −5 −3|x+2| = 1
1
|x+2| = −
− sprzeczność
3
−3|x+2| = −9 |x+2| = 3 x + 2 = 3 v x + 2 = −3
x = 1
v
x = −5
29 maj 13:44