anaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa: BARDZO PROSZE O POMOC W ZADANIU.
wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A=(-2,1)
i B=(1,7). oblicz odległość punktu C=(4,1) od protej AB
14 gru 20:56
luna:
y = ax +b A(-2, 1) x= -2 y=1
czyli
1= -2a +b to 2a-b = -1
B(1,7) to x = 1 y=7 podobnie wstawiasz do równania prostej
7= a +b to a+b=7
rozw. układ równań
2a - b= -1
a +b= 7
--------------
3a = 6 to a=2 więc b= 5
prosta ma równanie y=2x+5 czyli -2x +y -5=0
I a*x
o +b*y
o +cI
czyli d= ------------------------
√ a2 +b2 gdzie a= -2 b = 1 c = - 5
C(4,1) czyli x
o= 4 y
o= 1
wstawiamy do tego wzoru i już
I -2*4 +1*1 -5 I I -8 -5 I 13
d= ------------------ = ------------- = ----- = (13/5)*
√5
√4 +1 √5 √5
mam nadzieję że sie nie pomyliłam

ale zaraz ktoś napewno sprawdzi
14 gru 21:30
luna: Noo jest błąd
w liczniku pominęłam jeszcze +1 czyli powinno być
I - 12 I
------- = (12/5) *
√5 sorry
√5
14 gru 21:36
ana: bardzo ,bardzo dziękuję
14 gru 22:30