Arytmetyczny ciąg oblicz An
Kasia: Oblicz an jeśli Sn=2n−1
miałam na sprawdzianie... i nie wie nikt jak to zrobić...
29 maj 12:22
Jack: Każda suma cząstkowa nieparzysta... hm... chyba nie istnieje taki ciąg arytm.
29 maj 12:34
Amaz: wzór ogólny
an=a1+(n−1)r
S1=2*1−1=1, czyli a1=1
S2=2*2−1=3, czyli a1+a2=3 ⇒ a2=2 ⇒ r=1
an=1+(n−1)*1=n
29 maj 12:42
Amaz: chociaz rzeczywiście coś tu nie gra...
29 maj 12:44
Jack: ja próbowałem w ten sposób:
Sn=2n−1
Sn+1=2n+1
Sn+2=2n+3
Sn+2−Sn+1=2 → an+2=2
Sn+1−Sn=2 → an+1=2
Stąd r=0, czyli a1=2
Ale to sprzeczność bo S1=2*1−1=1=a1
29 maj 12:47
Amaz: ja jeszcze zrobilem to tak:
| | (a1+an)n | |
2n−1= |
| , a1=1, po przekształceniach wychodzi, że: |
| | 2 | |
| | 2 | |
an=3− |
| i mozna pokazać, że ten ciąg nie jest arytmetyczny. |
| | n | |
29 maj 12:51
Jack: tylko że z tego też nie wychodzi... Wstaw np. n=8. Z zadania powinno być 15, a z tego wzroru
wychodzi jakis paskudny ułamek
29 maj 12:55
slawinc: Fakt, tutaj mamy sprzeczność. Początkowo próbowałem robić jak Amaz, ale przy S3 już się nie
zgadza.
29 maj 12:55
Amaz: | | 2 | |
No to prawda, jest sprzeczność, bo ciąg an, który mi wyszedł an=3− |
| nie jest |
| | n | |
arytmetyczny.
Oczywiście sposób Jacka też jest OK
29 maj 12:57
Jack: Czyli Kasia ma odpowiedź

ALe zadanie trzeba przyznać na pomyślenie całkiem niezłe.
29 maj 12:59