Trzy liczby tworzą cią geometryczny
Grzesio: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny.Suma tych liczb jest równa 57,a iloczyn 5832.Wyznacz te
liczby
29 maj 09:13
Godzio:
a,b,c − ciąg geometryczny
a + b + c = 57
b2 = ac
abc = 5832 => b3 = 5832 => b = 18
a + c = 39 => a = 39 − c
ac = 324
(39−c)c = 324
−c2 + 39c= 324
c2 − 39c + 324 = 0 delta itd.
(c−27)(c−12) = 0
c = 27 v c = 12
a = 12 v a = 27
te liczby to:
27,18,12
lub
12,18,27
29 maj 09:36
Grzesio: Wielkie dzięki
29 maj 10:17
Jjej: Ddbahhag
21 maj 10:33