y=x+3
kasia: ile wynosi kąt nachylenia prostej o równaniu y=x+3 do osi x układu współrzędnych .
28 maj 22:40
Eta:
y=ax+b tgα=a
y= x+3 => tgα= 1 => α=.............. to już chyba wiesz ?
28 maj 22:43
kasia: do ETA PROSZĘ NIE MNIEJ MNIE ZA TĘPĄ ALE NIE WIEM POPROSZĘ TROCHĘ PROŚCIEJ
28 maj 23:05
Godzio:
y = ax + b − wzór funkcji liniowej
tgα = a − wzór na współczynnik kierunkowy funkcji liniowe
y = x + 3 => a = 1 , b = 3
podstawiamy a = 1 do wzoru
tgα = 1 => i tą podstawową wartość powinnaś znać:
α = 45o
28 maj 23:10