ciągi arytmetyczne
orgami: 1. Dane są dwa początkowe wyrazy ciągu arytmwtycznego a1 = 4√3+2 ,a2 = 2√3+2.
Różnica tego ciągu jest równa:
2. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = −n + 3 . Liczba dodatnich wyrazów tego ciągu jest
równa:
3. Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |2n − 10| . Wyrazami dodatnimi tego ciągu są:
Z góry dziękuję za pomoc
28 maj 21:21
Eta:
To prostsze niż .............
| | 2 | | 4 | | 2 | |
1) r= a2−a1 = |
| +2 − |
| −2= − |
|
|
| | √3 | | √3 | | √3 | |
2) an >0 i n€ N+
−n+3 >0 => n< 3 i n€N+ =>
n= {1,2}
dodatnimi wyrazami są a
1 i a
2
3) a
n>0 => I 2n−10I >0 −−−− dla każdego n€ N+
wszystkie wyrazy są dodatnie
28 maj 21:34