dzięki
ADA: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A( −2,5) B ( −6,11)
28 maj 20:32
.: 5=−2a+b
11=−6a+b
rozwiazujesz ten uklad rownan wyliczasz a i b i zapisujesz w postaci y=ax+b
28 maj 20:48
ewa: A=(−2,5),więc x=−2,y=5
B=(−6,11),więc x=−6,y=11
podstawiasz do równania:y=ax+b
5=−2a+b
11=−6a+b /*−1
5=−2a+b
−11=6a−b
−6=4a/:4
5=−2a+b
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
a− |
| ,b=6 |
| ,więc równanie ma postać:y=− |
| x +6 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 maj 20:49
Eta:
ewa .podała błędne równanie
| | yB−yA | |
pr. AB : y= |
| ( x−xA) + yA
|
| | xB−xA | |
| | 11−5 | |
AB: y= |
| (x+2) +5
|
| | −6+2 | |
AB: y= −
32x −3+5
AB:
y= −32x +2
28 maj 21:24
walet:
Jak długo jeszcze bedą pojawiać się takie marne wskazówki: "rozwiązujesz ten układ równań,
wyliczasz a i b i zapisujesz w postaci y=ax+b".
Żaden uklad równań.
| | 11 − 5 | | 6 | | 3 | |
Najpierw obliczamy a: a = |
| = − |
| = − |
|
|
| | −6 + 2 | | 4 | | 2 | |
Teraz wstawiamy obliczone a i współrzędne jednego z punktów do wzoru: y = a(x − x
0) +y
0
| | 3 | | 3 | |
y = − |
| (x + 2) + 5 ⇒ y = − |
| x + 2 i już.
|
| | 2 | | 2 | |
ewa rozwiązując układ równań błędnie wyznaczyła równanie zadanej prostej
28 maj 21:33
Eta:
28 maj 21:35
Gustlik: Masz rację, Walet, tylko TAK UCZĄ W SZKOŁACH. Nauczyciele stosują zasadę: im dłuższa metoda,
tym lepiej, szczerze mówiąc nie wiem, dlaczego. Chyba po to, aby proste zadanie zajęło całą
lekcję i w ten sposób odbębniaja matematykę, zamiast jej nauczyć. A uczniowie potem plączą się
w zadaniach nie wiedząc, od czego zacząć. I potem dlatego wiele osób rozwiązuje zadania
ukladami równań z dwiema, a nawet z trzema niewiadomymi, tam, gdzie można rozwiązać za pomocą
JEDNEJ niewiadomej. Pozdrawiam.
29 maj 01:08