matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
milencia:
Wyznacz wartości sinusa,cosinusa,tangensa i cotangensa katów ostrych trójkąta prostokątnego w którym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej przyprostokątnej
28 maj 19:44
Eta:
b= 2a , c
2
= a
2
+(2a)
2
= a
2
+4a
2
=5a
2
c=
√
5
*a
a
a
1
√
5
sinα= cosβ=
=
=
=
c
√
5
*a
√
5
5
b
2a
2
2
√
5
cosα= sinβ=
=
=
=
c
√
5
*a
√
5
5
a
a
1
tgα= ctgβ=
=
=
b
2a
2
b
2a
ctgα= tgβ=
=
= 2
a
a
28 maj 21:11