w trójkacie ABO przeciw prostokatna ABO p{5} czy jesli podziele p{10}
Ania: Dany jest trójkat ABO, gdzie A(−2,0), B (0,1), O(0,0). trójkąt prostokątny CDE ma
przeciwprostokątna długosci √10 i jest podobny do trójkata ABO. Oblicz obwód i pole
trójkata CDE
28 maj 19:31
Eta:

IABI =
√22+12=
√5 −−− dł. przeciwprostokątnej ΔABO
ICDI=
√10
ponieważ Δ ABC ~` ΔCDE to skala podobieństwa
to:
| | Ob(Δ CDE) | |
|
| = k = √2
|
| | Ob(ΔABO | |
| | P(ΔCDE) | |
|
| = k2= (√2)2= 2
|
| | P(ΔABO) | |
to PΔ(CDE)= 1*k
2= 1*2= 2 [j
2]
Ob(ΔABO)= 2+1+
√5= 3+
√5
to: Ob(ΔCDE)= k*(3+
√5=
√2(3+
√5)= 3
√2+
√10 [j]
Wymiary trójkąta ABO; 2, 1,
√5
Wymiary trójkąta CDE: 2*k=2
√2, 1*k=
√2,
√5*k=
√10
28 maj 22:31