osiemnastolatka :): prosze o pomoc bo nie umiem tego sama zrobić
wachadło matematyczne wydłużono o 10 cm. okres wzrósł o 0.1 s. ile wynosiła początkowa
długość wachadła?
pomóżcie bo musze to zroić na jutro
14 gru 20:46
Jakub: Wzór na okres wahadła matematycznego to:
T = 2π√l/g
l - długość wahadła
g - przyspieszenie ziemskie
10cm = 0,1m - o tyle wydłużono wahadło
0,1s - o tyle wzrósł okres wahań
T+0,1 = 2π√(l+0,1)/g
2π√l/g+0,1 = 2π√(l+0,1)/g <--- za T dałem 2π√l/g
No i masz równanie z jedną niewiadomą l. Trochę trudne ale spróbuj rozwiązać
14 gru 22:26