Trygonometria
Rina: Jak obliczyć czy sinα może przyjmować wartość 3/5?
28 maj 16:30
AS:
Wystarczy sprawdzić czy wartość sin mieści się w przedziale <−1,1>.
28 maj 16:32
Rina: A można to obliczyć korzystając ze wzorów?
28 maj 16:34
Basia:
Na upartego można, ale prawdę mówiąc nie ma to wielkiego sensu
np.
sin2α+cos2α=1
925+cos2α=1
cos2α=1−925=1625
cosα=45
nie ma sprzeczności, czyli wartość 35 jest dopuszczalna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
prawdą jest przede wszystkim to co napisał As
28 maj 16:57
Rina: Dziękuję wam bardzo.
28 maj 17:04