matematykaszkolna.pl
fhg KRYSIA: Pomożecie? Zadanie 1 Zamień na postać iloczynową: f(x) = 3x² + 5x −2 Zadanie 2 Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji na zadanym przedziale: f(x) = 3x² + 6x + 12, x∈<−4,2> Zadanie 3 Rozwiąż: a) x² − 3x + 2 ≥ 0 b) −x² + 6x −9 > 0 Zadanie 4 Funkcja kwadratowa o współczynniku kierunkowym a = −2 ma wierzchołek w punkcie (3;2). a) Podaj miejsca zerowe funkcji b) Podaj miejsca przecięcia się funkcji z prostą x = −8. c) Podaj miejsca przecięcia się funkcji z prostą y = −1 d) Podaj wzór funkcji w postaci iloczynowej, kanonicznej i ogólnej.
28 maj 16:17
Bogdan: Funkcja kwadratowa nie ma współczynnika kierunkowego. Wszystko znajdziesz tu obok, w dziale funkcja kwadratowa.
28 maj 16:23
KRYSIA: ale ja tego nie umiem . ; / bo ja leżałam cały miesiąc w szpitalu, jak to przerabialiśmy ; / i naprawdę próbowałam to roziązywac z książką i wgl, ale nic ; / proszę ; ( . ; /
28 maj 16:27
Bogdan: Ale czytać ze zrozumieniem chyba umiesz? Zapoznaj się najpierw z materiałem i z zadaniami zamieszczonymi tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/i7.html
28 maj 16:29