zbadaj monotonicznosc ciagu danego wzorem ogolnym,gdy:
ciagi arytmetyczne: an=4−5n
an=5n−2
an=4+3n
28 maj 14:21
Marcin: an=5n−2
an+1=5(n+1)−2= 5n+5−2 = 5n+3
an+1−an=5n+3−(5n−2)= 5n+3 −5n +2 = 5>0 − ciąg rosnący
28 maj 14:52
Marcin: reszta podobnie
28 maj 14:53
Gustlik: Drugi sposób: skorzystaj z monotoniczności funkcji liniowej:
an=5n−2 odpowiada funkcji y=5x−2, wsp. kierunkowy a=5>0 → ciąg rosnący
an=4+3n=3n+4 odpowiada funkcji y=3x+4 wsp. kierunkowy a=3>0 → ciąg rosnący
Warto wiedzieć: [P[różnica ciągu arytmetycznego jest równa współczynnikowi kierunkowemu
prostej]], na której leżą punkty odpowiadające wyrazom tego ciągu, czyli r=a.
29 maj 01:17
Wiki: an=(1/3)^
17 lis 18:04