CIĄG ARYTMETYCZNY
onka: CIĄG ARYTMETYCZNY
Piłka spada z wysokości1024m, po czym odbija się od ziemi i osiąga wysokość równą połowie
poprzedniej wysokości .Czy po dwudziestym odbiciu wzniesie się na wysokośc większą , czy
mniejszą niż 1 mm? Z adanie rozwiąż za pomocą ciągu , odpowiedż uzadnij
28 maj 11:11
robinka: wydaje mi się, ze to nie jest ciąg arytmetyczny tylko geometryczny
1024>512>256>128>64>32>16>8>4>2>1>0,5>0,25 itp. ja to tak rozumie, ja to wcześniej
https://matematykaszkolna.pl/forum/53128.html
jak sądzicie czy jest to ciąg arytmetyczny ?
28 maj 11:19
ewa: Myślę,że to ciąg geometryczny.Z chemii co prawda jestem cienka,ale ciągi ,to coś co lubię i
umiem
28 maj 11:43
Basia:
oczywiście, że geometryczny
a
1=
10242=512
q=
12
trzeba obliczyć a
20 = a
1*q
19 =
| | 1 | | 29 | | 1 | | 1 | |
512* |
| = |
| =U[1}{210}= |
| < |
| |
| | 219 | | 219 | | 1024 | | 1000 | |
1 mm = 0,001 m
28 maj 17:08