CHEMIA
ewa: chemia: proszę o sprawdzenie i pomoc
| | A | | A−4 | | 4 | |
przemiana α: |
| E1→ |
| E2+ |
| |
| | Z | | Z−2 | | 2α | |
| | A | | A | | 0 | |
przemiana β: |
| E1→ |
| E2+ |
| e |
| | Z | | Z+1 | | −1 | |
| | A | |
1.Izotop |
| E uległ trzem przemianom α i dwóm przemianom β−.Podaj ,stosując zapis ogólny |
| | Z | |
,jaki izotop powstał w wyniku tych przemian.
2.zapisz równania podanych rozpadów:
a)jeden rozpad α toru−227
| | 227 | | 223 | | 4 | |
odp.: |
| Th→ |
| Ra+ |
| α |
| | 90 | | 88 | | 2 | |
b)jeden rozpad β
− fransu−223
| | 223 | | 223 | | 0 | |
odp.: |
| Fr→ |
| Ra+ |
| e |
| | 87 | | 87 | | −1 | |
c)dwa rozpady α uranu −238
| | 238 | | 230 | | 4 | |
odp.: |
| U→ |
| Ra+2* |
| α |
| | 92 | | 88 | | 2 | |
d)jedna przemiana promieniotwórcza α i dwie przemiany β
− radu−226
| | 226 | | 222 | | 4 | | 0 | |
odp.: |
| Ra→ |
| Ra+ |
| α+2* |
| e |
| | 88 | | 88 | | 2 | | −1 | |
| | 214 | |
e)jeden rozpad α i jeden rozpad promieniotwórczy β− atomu |
| Po |
| | 84 | |
| | 214 | | 210 | | 4 | | 0 | |
odp.: |
| Po→ |
| Bi+ |
| α+ |
| e |
| | 84 | | 83 | | 2 | | −1 | |
28 maj 10:49
ewa: I jeszcze pytanie:Czy w jonach oblicza się ilość protonów,neutronów ,elektronów tak samo jak w
atomach?
np:24Mg2+,32S2−,79Br−
28 maj 10:56
robinka: wtedy w jonach mamy nadmiar albo niedomiar elektronów, zależności czy to jest kation lub
anion
28 maj 11:02
robinka:
| | A | | A−12 | | A−12 | |
1. |
| E>>>3*α>>> |
| X>>>2*β−>>> |
| Y |
| | Z | | Z−6 | | Z−3 | |
28 maj 11:06
ewa: no to jak to policzyć?,
28 maj 11:06
ewa: Dziękuję za zad.1
28 maj 11:07
28 maj 11:08
robinka: magnez ma 10 elektronów a 12 protonów > jon magnezu
28 maj 11:14
ewa: Proszę ,jak mam te jony policzyć?
A reszta z zad.2 jest dobrze?
28 maj 11:15
robinka: drugie jest dobrze
28 maj 11:25
robinka: myślę nad tymi jonami
28 maj 11:28
ewa: aaaa,to dzięki
28 maj 11:32
robinka: Mg2+>12 n, 12p,10e
S2−,18e,16p,16n
,79Br− >36e,35,44n ja bym to tak zrobiła
28 maj 11:36
ewa: no i ja się z Tobą zgadzam

A możesz jeszcze pomyśleć nad tym:
Oblicz masę ciężkiej wody,otrzymanej podczas syntezy przeprowadzonej z użyciem tlenu i 22,4 dm3
deuteru odmierzonego w warunkach normalnych.
Wczoraj ktoś mi pomógł w tym zadaniu,ale spotkałam się z inną odpowiedzią na innym forum...
28 maj 11:41
robinka: Rekcja wyglada tak
2D
2+O
2=2D
2O /2
1 mol − 22,4dm
3 powiedziane jest ze deuteru było 22,4 dm
3 więc tylko potrzebowano 1 mola
deuteru
czyli
D
2O > 2*2+16=20g
Mateusz jest bardzo dobry z chemii może później sprawdzi to co napisałam
28 maj 12:23
robinka: co sadzisz Mateuszu o tym zadaniu ?
28 maj 12:27
Mateusz: Nie zostawiamy wspołczynnikow ułamkowych to taki drobny szczegół
2D2+O2→2D2O
deuter jako izotop wodoru ma mase 2g/mol jak wiemy z tresci zadania do reakcji uzyto 22,4dm3
deuteru z rownania reakcji wynika ze aby otrzymac 1 mol D2O potrzeba 2 moli cząsteczek
deuteru a więc 44,8dm3 deuteru układamy proporcje
44,8dm3 D2→36g D2O
22,4dm3 D2→xg D2O
x = 18g D2O
oczywiscie zakładam ze nie było np nadmiaru tlenu tzn ze wzięto stechiometryczną ilosc tlenu
28 maj 12:39
Mateusz: poprawak aby otrzymac 2 mole D2O nie 1 mol
28 maj 12:40
Mateusz: ech zle policzyłem mase D2O w oparciu o rownanie reakcji wyniesie ona 24g/mol a więc x
wyniesie 12g
28 maj 12:45
robinka: Mateuszu ale deuter ma masę 2g a nie 1 g?
28 maj 12:46
robinka: D2O=2*2+16 =20*2 =40
28 maj 12:47
Mateusz: wiem tylko kurcze co innego zapisałem chyba dzis cos nie mysle

dobrze mowisz w oparciu o
rownanie reakcji masa D
2O to 40g czyli w reakcji 1 mola D
2 powstanie nam 20g D
2O tak jak
napisałas mozna to nawet zrobic bez proporcji skoro uzylismy 2 razy mniej deueru to znaczy ze
| | 40 | |
masa ciezkiej wody tez bedzie mniejsza 2 razy czyli |
| = 20 |
| | 2 | |
28 maj 12:53
ewa: Dziękuję
28 maj 13:52
ewa: tak przeanalizowałam te zadania i wydaje mi się,że w 1−ym będzie
| A−12 | |
| Y  ? |
| Z−4 | |
28 maj 17:46
robinka: tak masz racje, będzie tak jak napisałaś, cyferka mi się pomyliła ma być 4 w mianowniku
28 maj 23:32