Granica ciągu 3
łi: Oblicz granicę ciągu:
an= sin n!n+1
27 maj 23:43
Jack:
Może z trzech ciągów: b
n≤a
n≤c
n.
27 maj 23:55
łi: A ile wynosi granica sin n! ?
Pewnie to oczywiste, ale dopiero co się uczę tych granic od podstaw...
28 maj 00:05
Jack: nie istnieje, ale można to wyrażenie szacować
28 maj 00:08
łi: To jak ten an rozpisać? Tzn. ile może wynosić jego granica
28 maj 00:09
Jack: sin n! jak każdy sin α ∊ <−1,1> więc sin n! ∊<−1,1>. Więc najgorszym wypadku mamy zamiast sin
n! wartość −1 (bn), a w najlepszym 1 (cn).
28 maj 00:11
łi: granica b
n to minus nieskończoność a c
n to nieskończoność? a a
n jest pomiędzy tym a tym? Bo
już nie wiem co mam zrobić
28 maj 00:16
łi: W odp jest 0 i zastanawiam się dlaczego
28 maj 00:17
Jack: | | −1 | | 1 | |
a ile wynosi granica bn= |
| przy n→∞ oraz cn= |
| n→∞ ? |
| | n+1 | | n+1 | |
28 maj 00:18
łi: A no tak, czyli lim bn i lim cn=0...
28 maj 00:21
Jack: w
bn granica to oczywiście 0, podobnie w
cn. Stąd ciąg środkowy nie ma wyboru i
również musi być zbieżny do 0.

Przyjrzyj się tym ciągom − jeśli cokolowiek ćwiczyłeś/aś, z pewnością zauważysz czemu wychodzi
0.
28 maj 00:21
łi: Właśnie nigdy nie robiłam takich zadań (jestem po humanie) ale próbuję się nauczyć o co tu
biega... Chyba już zaczynam rozumieć. Dzięki wielkie za pomoc
28 maj 00:23
Jack: spoko, powodzenia
28 maj 00:24
Basia:
limn→+∞ n! istnieje
limn→+∞ n! = +∞
28 maj 10:57
Jack: chodziło o limx→∞ sin n!, która nie istnieje.
28 maj 19:41