matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
lola:
Krótsza podstawa trapezu jest równa wysokości trapezu i ma długość 12 cm. Ramiona trapezu tworzą z dłuższą jego podstawą kąty o miarach 60 i 45 stopni. Oblicz pole i obwód trapezu
27 maj 22:33
Godzio:
y = 12 a = 12
√
2
h
tg60 =
x
12
√
3
x =
= 4
√
3
3
12
sin60 =
b
12 * 2
√
3
b =
= 8
√
3
3
27 maj 22:45