parametry ;///
BRISTA: 1) DLA JAKICH WARTOSCI PARAMETRU M SUMA KWADRATOW PIERWIASTKOW ROWNANIA X2−2MX−3=0 JEST ROWNA
7
2) DLA JAKICH WARTOSCI PARAMETRU M SUMA ODWROTNOSCI KWADRATOW PIERWIASTKOW ROWNANIA X2+MX+1=0
JEST ROWNA 7
27 maj 22:22
Anna: Pomagam
27 maj 22:31
Anna:
1) x
2 −2mx −3 = 0
rozwiązujemy układ warunków: Δ>0
x
12 + x
22 = 7
Δ>0 ⇔ 4m
2 + 12 > 0 ⇒
m∊ R
| | −b | | c | |
x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 = ( |
| )2 − 2* |
| = (2m)2 − 2*(−3) = |
| | a | | a | |
= 4m
2 + 6
Czyli : 4m
2 + 6 = 7
4m
2 − 1 = 0
| | 1 | | 1 | |
(2m − 1)(2m + 1) = 0 ⇒ m = |
| ∨ m = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Odp. m = |
| lub m = − |
| . |
| | 2 | | 2 | |
27 maj 22:39
Anna:
2) x
2 + mx + 1 = 0
Układ warunków: Δ>0
Δ> 0 ⇔ b
2−4ac > 0
m
2 − 4 > 0
(m−2)(m+2) > 0 ⇒
m ∊ (−∞, −2) ∪ (2, ∞ )
| | 1 | | 1 | | x22 + x12 | |
|
| + |
| = |
| = |
| | x12 | | x22 | | x12x22 | |
| | (x1+x2)2 − 2x1x2 | | | |
= |
| = |
| = |
| | x12x22 | | | |
Czyli: m
2 − 2 = 7
m
2 − 9 = 0
(m−3)(m+3) = 0 ⇒ m = 3 lub m = −3.
Odp. Z obu warunków wynika, że:
m = 3 lub m = −3.
27 maj 23:15
BRISTA: dziekuje Anno

uratowalas mnie + wytlumaczylas wszystko
28 maj 07:39