mm4: Punkty C=(-1.2) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wierzchołki A i B leża na
prostej o rownaniu 2x - y + 4 +2√15 = 0 Oblicz współczędne wiedzchołków A i B tego
trójkata. Prosze o pomoc.
14 gru 20:27
Lisek: Musisz rozwiązać układ równań:
2 = -a1 + b1 → z podstawienia pkt C do równania y=ax+b
2x1+4+2√15=a1x1+b1
2 = -a2 + b2
2x2+4+2√15=a2x2+b2
√(-1-x1)2+(2-2x1-4-2√15)2=√(-1-x2)2+(2-2x2-4-2√15)2
√(-1-x1)2+(2-2x1-4-2√15)2=√(x1-x2)2+(2x1+4+2√15-2x2-4-2√15)2
15 gru 09:46
mm4: uklad roznan ten z 4 pierwiastkami?
15 gru 10:01
Lisek: Równań jest 6 i jest 6 niewiadomych. Po obliczeniu wyjdą Ci współczynniki do prostych AC
i AB oraz same pkt A i B.
15 gru 10:26
mm4: nie da sie tego w prostszy sposob rozwiązac

?
15 gru 10:41
Lisek: Mi przyszedł taki pomysł do głowy, ale może ktoś inny zna prostszy i krótszy
15 gru 11:10
Aneta: policzyłam współrzędne punktów ale dość kosmiczne mi wyszły

sprubuję jeszcze raz i
rano napiszę
ps - skorzystałam z równania prostej przez dwa punkty - porównałam potem z daną prostą
16 gru 00:52
gaga:
Jest środek nocy

a ja uparłam sie na to zadanie
nie głupie

ale "koślawe liczby" zawiera
narzucę sposób a Ty Aneta dalej go rozsupłaj

otóż
obliczyłam odległość C od tej prostej d= h -- tego trójkata
I 2*(-1) + (-1)*2 +4 +2
√15I 2
√15
d=h= ------------------------------------ = --------- = 2
√3
√4 +1 √5
czyli jeżeli h= a
√3/2 to a=4
teraz punkty A i B otrzymamy w wyniku przecięcia okręgu
(x+1)
2 + (y-2)
2 = 16 bo r= a
z tą prostą i tyle
tak? myślę

po podstawieniu y = 2x +4 +2
√15 do równania okręgu
mnie delta wyszła 4
√5 i dalej juz nie mam siły lczyć
tego zad


Policz czy tak to będzie

powinno być ok
ale fakt że współrzędne nie za ciekawe

na tym kończę i spadam do

p o w o d z e n i a !
16 gru 02:31