dziękuje z góry za rozwiązania ;)
brzytwa: 1)Wysokość CD trojkąta, której długość wynosi 5 cm, dzieli bok AB na dwa odcinki tak, ze
:IADI=4 cm IDBI=8 cm. W trójkącie tym poprowadzono prostą EF równoległą do CD, która
podzieliła ten trójkąt na dwie figury o rownych polach i taką, ze E nalezy do IBCI i f należy
do IABI. Oblicz długość odcinka leżacego na tej prostej, zawartego w tym trójkącie
2)W trójkąt równoramienny ABC o bokach długości 13,13,10, wpisano koło. Styczna do koła,
równoległa do podstawy, odcina od trójkąta ABC trójkąt DEC. Oblicz pole trojkąta DEC
3)Cięciwy AB i CD koła przecinają się pod kątem 30 stopni w punkcie E. Wiedząc, ze IAEI=6,
IEDI= 3, IEBI= 2, oblicz pole trójkąta ACE
27 maj 20:53