ana: WITAM PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU ZADANIA

DANA JEST PROSTA P O ROWNANIU y+x=3.
a)wyznacz równanie prostej m rownoleglej do prostej p przechodzacej przez punkt S+(2,4)
b)wyznacz rownanie prostejn rownoleglej do prostej p i przechodzacej przez punkt
T+(-4,5).
14 gru 20:25
nalepek: y+x=3
przekształcasz to do postaci funkcji
p: y=-x+3
a) układ równań
prosta m ma być równoległa do p
czyli
y=ax+b prostop. do y=-x+3
współczynnik a musi być taki sam
czyli a=-1
y=-x+b
Podstawiasz punkt S=(2,4)
4=-2+b
b=6
y=-x+6
b) to samo co wyzej,
14 gru 20:29
xpt: Jeśli masz prostą p o równaniu y+x = 3
to możesz to zapisać jako y= -x +3
a)
proste mają być równoległe więc współczynniki kierunkowe muszą być takie same.
więc do wzoru y=ax+b podstawiasz pod a wartość -1
Prosta m ma przechodzić przez punkt S więc do wzoru.podstawiasz za y wartość 4 a za x
wartość
czyli z y=ax+b otrzymujesz 4=-1* 2 +b
obliczasz b
4+2=b
b=6
odpowiedź:
równanie prostj m to
y=-x+6
b)
robisz dokładnie tak samo jak w podpunkcie a tylko zamiast wartości punktu S przyjmujesz
artości z punktu T
czyli odpowiednioo y=5, x=-4
5=(-1)*(-4) + b
5=4+b
5-4=b
b=1
Odpowiedź
y=-x+1
14 gru 20:33
gaga:
To są typowe zad. gdzie musisz znać i zapamiętać!
że współczynniki kierunkowe prostej i prostej równoległej do niej są równe!
przekształcamy równanie prostej p tak by wyliczyć
jej współczynnik kierunkowy "a"
on jest współczynnikiem przy x
czyli
y +x = 3 przekształcamy y= - x +3 zatem a= - 1
to i a
1= -1 gdzie a
1 --- wspólcz. kier prostej równol. do p
równanie równoległej m i przechodzacej przez S(2,4)
jest y - y
s= a
1(x - x
s)
czyli
y - 4= -1(x -2)
y= - x +2 +4
y = - x +6 ---- to jest właśnie równ. prostej m
drugi przykład zupełnie podobnie juz zostawiam Tobie do obliczenia

dasz juz rade
14 gru 20:39
ana: dziękuję
14 gru 22:33