wyznacz ciąg geometryczny
Jola: wyznacz ciąg geometryczny an w którym a3=4 , a5=1
27 maj 20:24
Eta:
a
5= a
3*q
2
4q
2= 1 => q
2=
14
to q=
12 lub q= −
12
| | 4 | |
a3= a1*q2 => a1= |
| = 4*4=16
|
| | 14 | |
a
n= a
1*q
n =.......... dokończ
są dwa takie ciągi dla a
1=16 i q=
12
a
1= 16 i q= −
12
27 maj 20:28
Eta:
poprawiam chochlika:
an= a1*qn−1
27 maj 20:29
Jola: dziękuje za rozwiązanie ale jak mowilem zielona jestem o prosze o pelne winiki, jedyne co to z
geometrii jestem dobra bo lubie rysowac
27 maj 20:30
Eta:
27 maj 21:47
Jolanta :(: może tak pomożesz do końca
27 maj 21:50