kolejne zadanie
Jola: rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 18km, a w ciągu każdej następnej godziny
odcinek o 0.8km krótszy od poprzedniej, w ciągu ostatniej godziny przejechał 14km.
a) ile czasu trwała przejażdżka

b) ile km przejechał rowerzysta
27 maj 20:09
Eta:
ciąg arytmetyczny:
a) a
1= 18 r= −0,8 a
n= 14 n = t −− ilość godzin przejażdżki
ze wzoru: a
n= a
1+(n−1)*r
a
n −a
1= (n−1)*r
to:
n=t= ......... dokończ
| | a1+an | |
b) Sn= |
| *n = ........
|
| | 2 | |
27 maj 20:20
Jola: dziękuje za rozwiązanie ale jak mowilem zielona jestem o prosze o pelne winiki, jedyne co to z
geometrii jestem dobra bo lubie rysowac
27 maj 20:26
Jola: ktoś pomoże mi rozwiązać do samego konca bo mecze sie nad tym zadaniem juz 2h choć
27 maj 22:21
Eta:
| | 14−18 | | −4 | |
a) t= n= |
| +1= |
| +1= 5+1= 6 godzin
|
| | −0,8 | | −0,8 | |
b)
| | 18+14 | | 32 | |
S6= |
| *6= |
| *6= 16*6= 96 km
|
| | 2 | | 2 | |
27 maj 22:40
Jola :): dziękuje bardzo bardzo
27 maj 22:47