nalepek: Geometria Analityczna
Wykaż, że zbiorem punktów równoodległych od prostej y=5 i punktu O=(0,0) jest parabola o
równaniu y= -1/10 x2 + 5/2
14 gru 20:25
mm4: wylicz współrzędne wierzchołka paraboli. potem oblicz odległość wierzchołka od punktu O a
nastepnie oblicz odleglość punktu O od prostej y=5.
można tak zrobić z każdym punktem należącym do paraboli.
tylko obawiam się, że to może być mało.
drugi sposób to:
rysujesz oklad współrzednych i zaznaczasz na nim prosta y=5, punkt O i zaznaczasz dowolny
punkt A między prostą y=5 i punktem O
punkt A bedzie mieć współrzędne (p,q)
liczysz odległość punktu A od punktu O, poźniej liczysz odlegość punktu A od prostej y=5
obie te odległości przyrównujesz i wyliczasz z tego równania q. po wyliczeniu q robisz
cos takiego:
q zamieniasz na y
p zamieniasz na x
i powinno wyjść:
y= -1/10 x2 + 5/2
15 gru 11:37