wyznacz ciag geometryczny an
Jola: cześć pomoże mi ktoś zrobić zadanie jutro mam ostatni dzień do zaliczenia roku z matematyki a
tylko z matematyki jestem zagrożona a nie chce powtarzać roku pomocy wiem ze to proste ale nie
mam głowy do matematyki
wyznacz ciąg geometryczny an w którym a3=4 , a5=1
27 maj 20:03
zaq1: a
1
a
2=aq
a
3=aq
2
a
4=aq
3
a
5=aq
4
aq
2=4aq
4/a
q
2=4q
4
q=2q
2
2q
2−q=0
q(2q−1)=0
q=o − nie pasuje po podstawieniu liczb, sprzeczne
2q−1=o
2q=1/2
Teraz trzeba wyliczyć a
1
| | 1 | |
skoro a3=4, to a2 = 8, bo 8* |
| =4 |
| | 2 | |
a więc a
1=16
wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego
a
n= a
1*q
n−1
27 maj 21:34
Jola: czy ti całkowicie rozwiązanie czy muszę liczyć
27 maj 21:41