pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hania =): Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o obwodzie 18cm. Przekątne graniastosłupa
mają długość 9cm i √33cm, a krawędź boczna ma długość 4 cm. Oblicz objętość graniastosłupa
27 maj 19:47
Eta:

e, f −−− dł. przekątnych równoległoboku
wyznaczamy je z trójkątów prostokatnych DBD
1 i CAC
1 z tw. Pitagorasa
e=
√17 f=
√65
z treści zad. 2a+2b= 18 => a+b= 9 => a= 9−b , b€(0,9)
zachodzi związek w równoległoboku:
2a
2+2b
2= e
2 +f
2 ( wykaż to sobie z tw. cosinusów)
czyli: 2a
2+2b
2= 17+65= 82
to: a
2+b
2 = 41 i a= 9 − b
rozwiązując ten układ otrzymasz:
a= 5 b= 4
P
p= a*b*sin
α
z tw. cosinusów w ΔABD:
| a2+b2−e2 | | 3 | |
cosα= |
| = ....... = |
|
|
| 2ab | | 5 | |
| 4 | |
to sinα= √1−cos2α= ....... = |
|
|
| 5 | |
P
p = a*b*sinα= ......... =16
V= P
p*H = 16*4=
64 cm
3
27 maj 21:03
Hania =): możesz mi rozwiązać ten układ
27 maj 21:22
Hania =): i policzyć
a2+b2−e2 3
cosα=
= ....... =
2ab 5
4
to sinα= √1−cos2α= ....... =
5
27 maj 21:24
Eta:

a
2+b
2= 41 i a= 9−b
(9−b)
2+b
2= 41
2b
2 −18b +81 −41=0
b
2 −9b +20=0 Δ= 1
√Δ= 1
b= 5 v b= 4 to a= 9−5=4 v a= 9−4=5
| 25+16−17 | | 24 | | 3 | |
cosα= |
| = |
| = |
|
|
| 2*5*4 | | 5*8 | | 5 | |
| 4 | |
sinα= √1−cos2α= √1−925= √1625= |
|
|
| 5 | |
to: P
p= a*b*sinα= 5*4*
45= 16
V=......... 64 cm
3
27 maj 21:32